Genegotieerd beheer van de publieke ruimteGenegotieerd beheer van de publieke ruimte

  • De gespecialiseerde steun van de Directie openbare veiligheid (DAS) van de Federale Politie, zoals de politie te paard, de videoteams of de sproeiwagens, is in 2019 nog licht gestegen.
  • De inzet van deze gespecialiseerde middelen blijft een serieuze troef voor de openbare veiligheid.
  • De partners van de Geïntegreerde Politie doen steeds vaker een beroep op de tijdelijke vaste camera's.


Versterkingen voor de lokale politiezones

Naast de gebruikelijke ordediensten voor voetbalwedstrijden en festivals (Tomorrowland, Rock Werchter, Pukkelpop, Graspop, Francofolies, Dour ...) waren er ook die voor het vertrek van de Ronde van Frankrijk en de herdenkingsplechtigheden voor de 75ste verjaardag van de Slag om de Ardennen.

Om al die evenementen in goede banen te leiden, kan een lokale politiezone een beroep doen op twee types van niet-gespecialiseerde versterkingen:

  • die van andere lokale politiezones: in politietaal spreekt men over de 'gehypothekeerde capaciteit';
  • die van de Federale Politie, door de tussenkomst van de interventiekorpsen (CIK) van de gedeconcentreerde Coördinatie- en steundirecties (CSD’s) en van de Directie openbare veiligheid (DAS), die samen de federale interventiereserve vormen.

In 2019 leverde de 'gehypothekeerde capaciteit' 50 % van de versterkingen aan de politiezones (51 % in 2018). De Federale Politie leverde de overige 50 % van de versterkingen (49 % in 2018).

Tomorrowland

Omgaan met onvoorziene gebeurtenissen: steun op het vlak van openbare veiligheid

De Directie openbare veiligheid (DAS) levert aan de politiezones bovendien gespecialiseerde steun waardoor gewelddadige en/of potentieel gevaarlijke situaties op het vlak van openbare veiligheid voorkomen of opgelost kunnen worden. De directie kan hiertoe de politie te paard, sproeiwagens en videoteams inzetten om de onruststokers te lokaliseren en te identificeren en zelfs 'lock-on’-teams om betogers die zich bijvoorbeeld aan rails of gebouwen zouden vastketenen, los te maken.

De steun die DAS levert, zowel gespecialiseerde als niet-gespecialiseerde, vereiste voor al die opdrachten de inzet van 478 personeelsleden (tegenover 481 in 2018).

Inzet van middelen

Federale interventiereserve voor onverwachte gebeurtenissen (niet-gespecialiseerde steun)
Federale interventiereserve voor onverwachte gebeurtenissen (niet-gespecialiseerde steun): 280 312 uren (+1,77 %)
Gepresteerde uren
Ordediensten van de politie te paard
Ordediensten van de politie te paard : 58 769 uren (+1,38 %)
Gepresteerde uren
Videoteam
Gepresteerde uren: 4 992 uren (+36 %)
Gepresteerde uren
Missies: 136 (+30 %)
Opdrachten
Sproeiwagens
Gepresteerde uren: 18 176 uren (-9,46 %)
Gepresteerde uren
Opdrachten: 669 (+1,5 %)
Opdrachten
Tijdelijke vaste camera's (ARGOS)
Gepresteerde uren: 4 796 heures (+70,5 %)
Gepresteerde uren
Opdrachten: 58 (+21 %)
Opdrachten

Succes story

Toenemend succes van de tijdelijke vaste camera's!

Sinds ze in 2018 de eerste malen werden gebruikt, deden onze partners van de Geïntegreerde Politie uit heel België in 2019 voortdurend een beroep op de tijdelijke vaste camera's die worden ingezet door de Directie openbare veiligheid (DAS). Deze technische steun, die de naam ARGOS kreeg naar de naam van de Griekse reus met honderd ogen in zijn hoofd en over zijn hele lichaam, heeft zijn meerwaarde en efficiëntie bewezen. Daarvan getuigen de talrijke blijken van tevredenheid die we voor de inzet van DAS in ontvangst mochten nemen, onder meer in het kader van de 24 uur van Louvain-la-Neuve, de landbouwbeurs van Libramont, de herdenkingsplechtigheden voor de 75ste verjaardag van de Slag om de Ardennen in Bastenaken, het festival Rock Werchter en de cyclocross Sluitingsprijs in Malle.

Toenemend succes van de tijdelijke vaste camera's!

BePad: info delen in het belang van de openbare orde

BePad is een vattingsprogramma voor het beheer van evenementen, personen, groeperingen en fenomenen die een belang of risico (kunnen) vertonen voor de openbare orde (openbare veiligheid, rust, gezondheid en zindelijkheid). In 2019 is een nieuwe versie van deze gegevensbank voor bestuurlijke politie gelanceerd.

BePad centraliseert alle bestuurlijke gegevens van de Federale Politie en van de Lokale Politie en maakt ze voor iedereen beschikbaar. Het doel hiervan is dat iedereen werkt met één en hetzelfde programma, waardoor het vatten, beheren en delen van informatie op identieke manier verloopt. Bovendien kunnen zo dubbele registraties worden vermeden. Alle politiemensen hebben toegang tot deze toepassing.

  2018 2019
Gecreëerde nieuwe gebeurtenissen 47 536 46 166
Totaal aantal gebeurtenissen 151 036 197 202

Succes story

De Belgische politie ten aanzien van de New Way of Protesting

Een nieuw type van revendicatieve evenementen die in het eerste semester van 2019 georganiseerd werden, heeft ongetwijfeld een stempel gedrukt op zowel het maatschappelijke, het politieke als het politieveld. Het gaat enerzijds om de beweging van de gele hesjes en anderzijds de klimaatmarsen en de klimaatspijbelaars op donderdag. Deze twee sluiten aan bij de New Way of Protesting. Ondanks het feit dat die bewegingen het maatschappelijke veld ingrijpend veranderden en braken met de gebruikelijke regels voor evenementenbeheer, konden de politiemachten ze beheersen. Zij slaagden erin gedecentraliseerd aanwezig te zijn in de tijd. Ze pasten het referentiekader voor het genegotieerd beheer van de openbare ruimte toe (de-escalatie, herstel van rust en orde) om confrontaties en rellen zoveel mogelijk te vermijden.

De helikopter, een troef in de lucht

De Luchtsteun wordt eveneens ingezet bij opdrachten van openbare orde. Van daarboven wordt waardevolle informatie in realtime naar de grondploegen doorgestuurd.

  2018 2019
Opdrachten Aantallen Gepresteerde uren Aantallen Gepresteerde uren
Voetbal 56 157 56 134
Grootschalige events (festivals ...) 64 114 58 127
Steun aan de brandweer en de civiele bescherming bij rampen (brand …) 28 19 10 11
Betogingen 35 62 36 60
Vip-bescherming (EU-top ...) 65 113 40 56
De helikopter, een troef in de lucht